Collectie: Houtdraaibanken & toebehoren

0 producten

 
Draaibank ACCESSORIES
Chuck, centers etc.


Je eerste houtdraaibank.

Je hebt een basiscursus gedaan en je bent verslingerd geraakt aan houtdraaien. Belangrijk is om na te gaan wat je wil gaan draaien. Heb je nog nooit gedraaid volg dan een beginnerscursus om gevoel te krijgen bij wat je leuk vindt en tips op te doen voor de aanschaf van een bank.

Ga de houten pennen draaien of kleine ornamenten, is een kleine draaibank die een hoge snelheid heeft erg handig, maar ook fijn als die ook snel stopt. (door elektronische rem)

Wil je (grote) schalen draaien dan is het belangrijk te kijken naar de spindelhoogte van de bank. Een draaibank waarbij je de kop kan draaien heeft dan voordelen, maar daar komen we later op terug. Daarnaast is het belangrijk een “zware” stabiele bank te nemen als je grote werkstukken wil maken.

Heb je ideeën voor tafelpoten en “spindelwerk” dan is juist weer heel belangrijk dat je een lange poot tussen de centers krijgt. Let daarbij dan op de maximale afstand tussen de centers. Een tafelpoot is rond de 70cm, dan verlies je wellicht nog 10 cm aan het begin en eind van de poot voordat die klaar is.

Het is ook belangrijk om een houtdraaibank te kiezen waarbij extra accessoires verkrijgbaar zijn als uitbreiding. De belangrijkste accessoire is een klauwplaat, ook wel chuck genoemd. De meest gangbare maat voor deze chuck’s is een M33 opname. Dat betekent dat op de as schroefdraad M33 is gesneden. Koop je een (tweedehands) houtdraaibank, dan kan het zijn dat deze een andere asmaat heeft en het moeilijk is om aan een passende chuck te komen. Er zijn wel verloopringen in de handel maar dat levert meestal een minder nauwkeurig en stabiele opstelling op.

Ga je grote vazen uithollen? Dat vraagt veel van de lagers als er een lang voorwerp alleen met een chuck is ingespannen. Een draaibank met een grote kop, en dus een grote afstand tussen de lagers zorgt dan voor behoud van je machine

Geen producten gevonden
Minder filters gebruiken of alles verwijderen